Targi Gastro-Hotel w Zakopanem - podsumowanie
2012-06-12 10:38:11
Gastro - Hotel to najważniejsze targi regionalne odbywające się w miastach słynących ze wzmożonego ruchy turystycznego Kołobrzeg, Mikołajki, Zakopane, Wrocław i Karpacz.
Galeria:
Użyte tagi:
Gastro-Hotel Gatro-Hotel 2012 targi gastronomiczno-hotelarskie Gastro Hotel Zakopane
Zobacz także:
Targi otworzył Krzysztof Król-Łęgowski dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury wraz z przedstawicielami Zakopanego - rodziną Karpiel Bułecka: Zofią, Janem (muzyk) i Sebastianem (solista ZAKOPOWER). Panowie Jan i Sebastian nie tylko dokonali uroczystego otwarcia, ale również wzięli udział w zabawie kulinarnej, gdzie pod czujnym okiem pani Zofii przygotowali wspaniałe konkursowe dania, które zachwyciły swym smakiem i wyglądem degustujących je gości targowych.
Na targach w Zakopanem prezentowali się producenci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy działających w sektorze HoReCa. Można tam było zobaczyć najnowsze technologie, nowoczesne urządzenia, najwyższej klasy produkty i optymalne rozwiązania służące podnoszeniu standardu usług hotelarskich i gastronomicznych.
Swoją ofertę zaprezentowali również dostawcy produktów żywnościowych dla gastronomii, surowców dla cukiernictwa i piekarnictwa, a także napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Bogata oferta wystawców oraz bardzo ciekawy program imprezy skłonił do odwiedzenia targów podhalańskich przedstawicieli branży HoReCa chcących zmodernizować zakład gastronomiczny, podwyższyć jakość obsługi, zmienić wystrój lokalu czy zwiększyć wybór i jakość proponowanej oferty.
Podczas targów można było wziąć udział w wielu ciekawych wydarzeniach: szkoleniach, warsztatach i konkursach kulinarnych.
Dla wszystkich zainteresowanych najnowszymi trendami w kuchni została stworzona Kreatywna Kuchnia Mistrzów. Można było podejrzeć jak wygląda praca „na kuchni” w czynnej restauracji, gdzie najlepsi kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników wyczarowywali na oczach gości różnego rodzaju dania i serwowali je zaproszonym gościom w specjalnie na tę okazję zaaranżowanej restauracji. Tematem przewodnim była Kuchnia Podhalańska a prezentowali ją m.in. Marcin Polus, Rafał Dorociuk, Marek Galica, Andrzej Krężelok - Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników; Sylwester Lis - Hotel Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej; Kazimiera Staszel i Małgorzata Łabuz Hotel Zbójnicówka w Bukowinie Tatrzańskiej; Jan Wojtanek Karczma po Zbóju w Zakopanem we współpracy z Zespołem Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem. Przedsięwzięcie miało bardzo widowiskową formę i było ciekawym doświadczeniem kulinarnym dla wszystkich odwiedzających targi.
Ideą Kuchni Mistrzów było stworzenie na targach komfortowego miejsca będącego innowacyjną platformą biznesową. W nowoczesny sprzęt Kuchnię wyposażyła firma AGiW. Kucharze pracowali na produktach dostarczonych przez firmę DORADO i Oerlemans. Atmosfera tego miejsca sprzyjała konwersacji i umożliwiała wymianę informacji pomiędzy wystawcami a odwiedzającymi.
Odbyła się również kolejna odsłona konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Świata Tex-Mex - bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston. Najlepsze dania przygotowała drużyna reprezentująca Hotel Bukovina SPA w Bukowinie Tatrzańskiej: Anna Solarz i Adam Szumal. Drugie miejsce jury przyznało drużynie reprezentującej Hotel Rysy Zakopane - Kamilowi Kowalskiemu i Markowi Muszyńskiemu, trzecie miejsce przypadło Ireneuszowi Kipiel i Barbarze Knapczyk – Villa Miodula w Kościelisku.
Zwycięska ekipa otrzymała kwalifikacje do Wielkiego Finału konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim, który odbył się 31 maja w Zakopanem. Kwalifikacje do finału otrzymali laureaci konkursów regionalnych z poszczególnych edycji targów Gastro-Hotel: Wrocław (2011), Bydgoszcz (2011), Kołobrzeg (2012), Mikołajki (2012), Zakopane (2012).
Ostatecznie w finale wystartowało 7 drużyn z całej polski:
-
Jacek Kordas i Dariusz Sołtys – Hotel i Restauracja Trzy Korony w Głogowie Małopolskim
-
Jakub Krywienia i Paweł Schulz - Akademia Sztuki Kulinarnej Qlinario w Bydgoszczy
-
Szczepan Orczykowski i Tomasz Gniadek - Hotel Sofitel we Wrocławiu
-
Bartosz Marciniak i i Grzegorz Linka 21 Cafe & Restaurant w Ostrowie Wielkopolskim
-
Anna Solarz i Adam Szumal – Hotel Bukovina SPA w Bukowinie Tatrzańskiej
(III MIEJSCE)
-
Rafał Kwidzynski i Tomasz Dawidowski z Restauracji Malinowy Ogród w Gdańsku
(II MIEJSCE)
-
Bartłomiej Sierocki i Mariusz Jakóbiak z Hotelu Amax w Mikołajkach
(I miejsce)
Konkurs oceniało jury w składzie: Zbigniew Kurleto, Marek Widomski, Jan Wojtanek, Rafał Dorociuk.
Zwycięskie drużyny otrzymały od firmy Oerlemans (sponsor konkursu): czeki o wartości 1600 zł, 2000 zł i 3000 zł. Laureaci pierwszego miejsca otrzymali również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, a wraz z nim czek na 1500 zł.
Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Targów Gastro-Hotel zapraszamy od 3 do 5 października do Wrocławia Hala Sportowa AWF,
al. Paderewskiego 35 oraz 28 -30 listopada w Karpaczu.
Szczegóły na www.gastro-hotel.pl
-------------------------------