Jak wybrać odpowiedni alkohol na imprezę?
2017-11-16 14:47:15
Przygotowanie imprezy (zwłaszcza organizowanej dla dużej ilości osób) to nie lada wyzwanie. Trzeba zadbać nie tylko o smaczne i aromatyczne dania, ale także o odpowiednią oprawę alkoholową. Wszak wiele osób nie wyobraża sobie spotkania towarzyskiego bez napojów procentowych. I nie chodzi tu tylko o przełamanie lodów czy poprawienie gościom humoru. Dobrze dobrany alkohol podkreśli smak potraw i sprawi, iż staną się one jeszcze bardziej nietuzinkowe. Ale jak wybrać odpowiednie trunki? Wszystko zależy od pory serwowania alkoholu i rodzaju podawanych dań.
Czas podawania alkoholu
Rodzaj serwowanego na imprezie alkoholu powinien być w dużej mierze uzależniony od pory jego podawania. W tym przypadku można wyróżnić dwa podstawowe typy trunków – aperitif i digestif. Pierwszy z nich jest podawany jeszcze przed głównym posiłkiem, a jego podstawowym zadaniem jest rozluźnienie panującej atmosfery i pobudzenie apetytu zaproszonych gości. W roli aperitifu sprawdzają się przede wszystkim alkohole lekkie, charakteryzujące się stosunkowo niewielką zawartością procentów. Doskonałym przykładem aperitifu jest gin z tonikiem, campari z sokiem (na przykład pomarańczowym lub grejpfrutowym), sherry, szampan lub wino musujące. Natomiast drugi z typów alkoholi - digestif - jest podawany po głównym posiłku (i to zazwyczaj obfitym). W tym przypadku sprawdzą się zarówno wszelkiego rodzaju likiery i nalewki, jak i wódki ziołowe, które mają za zadanie poprawić trawienie. Oczywiście sam posiłek też zazwyczaj jest uzupełniony określonym alkoholem – jednak w tym przypadku jego rodzaj jest uzależniony od konkretnego dania.
Co z czym się pije, czyli jak dobierać alkohol do posiłku
Podstawowa zasada dotycząca doboru alkoholu do posiłku jest bardzo prosta i brzmi: słodkie do słodkiego, wytrawne do wytrawnego. Zastosowanie tej zasady w praktyce pozwoli uniknąć imprezowego faux pas. Jak to się przekłada na konkretne posiłki? Zacznijmy od podstawowego podziału. Tutaj kluczowe znaczenie odgrywa rodzaj potrawy. Do ciemnych mięs (wieprzowiny lub wołowiny), kaczki, gęsi, dziczyzny, potraw mącznych i serów najlepiej pasuje wino czerwone, natomiast biały drób, cielęcina bądź potrawy z warzyw doskonale komponują się z winem białym. Zupełnie inne alkohole sprawdzą się w przypadku przekąsek. Gdy są one podawane na zimno, to można połączyć je z czystą wódką. Natomiast przekąski serwowane na ciepło świetnie łączą się z whisky lub wódkami smakowymi. Do smakołyków w postaci krakersów, paluszków czy orzeszków warto dodać ziołowy wermut, który podkreśli słony smak przekąsek. Zakończenie posiłku – czyli deser i kawa – może być uzupełnione słodkim winem, likierem lub smakową wódką. Innym rozwiązaniem jest podanie gościom wytrawnych koniaków lub winiaków.
Wybór alkoholu na imprezę nie jest zadaniem łatwym. Jednak poznanie kilku podstawowych zasad znacznie to ułatwia. Oczywiście nie chodzi o to, aby kupować i serować wszystkie wymienione wyżej alkohole – wystarczy wybrać kilka z nich i w umiejętny sposób zestawić je z posiłkami. Wszyscy goście na pewno będą zadowoleni, a gospodarz lub gospodyni zyska miano imprezowego mistrza.
Źródło informacji propaganda24h.pl/
-------------------------------