Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Szukaj w artykułach

Kategorie artykułów

Słownik

Reklama

Dołącz do nas

Newsletter

Tagi:

Przemysł spożywczy - wykorzystanie maszyn w procesie produkcyjnym

2020-10-26 10:12:31

Ładnie zapakowane dżemy w słoikach, koncentraty w szklanych pojemnikach, wody i soki w butelkach albo paczkowane mięsa nie biorą się znikąd.

Zanim trafią do sklepu, a stamtąd zawędrują do polskich domów, przechodzą długą i czasem bardzo skomplikowaną drogę w procesie produkcyjnym. A ten często wykorzystuje ogromną maszynerię do produkcji pakowanej żywności. Jak to wygląda od środka?

Proces projektowy

Wszystko zaczyna się w... biurze. To właśnie tam pracownicy wyspecjalizowani w projektowaniu procesów produkcyjnych w zakresie żywności opracowują całą formułę. Począwszy od samego wyładowania surowego towaru (warzyw, owoców, mięs), przez ich wstępne mycie, obieranie, szatkowanie, rozdrabnianie i aż po pakowanie. Zaprojektowanie linii produkcyjnej dla zwykłego słoiczka chrzanu może zajmować nawet kilka tygodni, ważny jest bowiem każdy szczegół. Dlatego udział w tym procesie biorą też specjaliści od technologii żywienia.

Budowa parku maszyn

Mając opracowany proces produkcyjny na etapie projektowym można rozpocząć budowę taśmy i podłączanie do niej odpowiednich maszyn do przemysłu spożywczego pochodzących na przykład od https://megabelzyce.pl/ Wśród nich można wymienić wszelkiego rodzaju rozdrabniarki, szatkownice, ćwiartkownice, opalarki, maszyny do cięcia, etykietowania i pakowania, bębny do kąpieli wodnych, suszenia itp. Każdy etap proces produkcyjnego odbywa się na innym odcinku taśmy i w innej maszynie. Na każdym jednak potrzeba jest kontrola wykwalifikowanego technika, który czuwa nad jego prawidłowym przebiegiem, a w razie konieczności zmienia parametry na właściwe.

Ograniczenie pracy człowieka

To jednak praktycznie jedyne miejsce, w którym konieczna jest obecność człowieka. W niektórych przypadkach żywi pracownicy obsługują też linię do pakowania, ale cała reszta produkcji odbywa się najczęściej bez ich udziału. Jego rola ogranicza się do kontroli procesu, czuwania nad parametrami i programowania kolejnych etapów pracy maszyn. To sprawia, że cały proces przebiega sprawniej, a ryzyko wystąpienia błędów jest praktycznie zminimalizowane do zera.

 

 

 

 




-------------------------------