Folia aluminiowa Stella? użyteczny i niezastąpiony element każdej kuchni!
2020-10-26 09:51:08
Kuchnia to miejsce, gdzie dokonujemy prawdziwych cudów przyrządzając najpyszniejsze potrawy, żeby zaspokoić apetyty nasze i naszych bliskich.
Folia w gwiazdki? Ale po co?
Tam spędzamy czas z rodziną i znajomymi, gdyż kuchnia to serce każdego domu. Wkładamy całe swoje umiejętności w to, aby potrawy były smaczne, pięknie wyglądały, ale i były zdrowe. XXI wiek to czas zmian w postrzeganiu żywienia. Odchodzimy od fast food'ów, potraw smażonych, ograniczamy sól na rzecz ziół i innych przypraw. Staramy się, aby nasze dania były jak najbardziej wartościowe, zawierały witaminy oraz mikro- i makroelementy, dzięki czemu pomagały nam w zachowaniu zdrowia.
Gdzie tu miejsce na folię w gwiazdki Stella? Okazuje się, że nasza folia często staje się niezastąpiona, gdy chcemy skorzystać z grilla lub piekarnika. Dzięki używaniu folii aluminiowej potrawy zostają przyrządzone bez tłuszczu, z użytych produktów zostają wydobyte wartości odżywcze, które w trakcie smażenia czy gotowania zostałyby bezpowrotnie utracone. Smak dań jest intensywniejszy, gdyż starannie użyta folia pozwala wytworzyć zamknięty obieg, a smaki mogą bez trudu się przenikać.
Folia z jednej strony jest matowa, a z drugiej strony jest błyszcząca. Każda z tych stron ma unikalne właściwości i od ich prawidłowego wykorzystania często zależy jakość naszych dań. W trakcie grillowania lub pieczenia należy pamiętać, aby zawinąć naszą potrawę w taki sposób, by błyszcząca strona skierowana była do wewnątrz, gdyż ona odbija ciepło. Powoduje to, że zawinięte danie, np. mięso, dłużej to ciepło zachowa.
Przechowywanie - trudna rzecz!
Aby zachować wszelkie walory smakowe i nie stracić witamin, zawartych na przykład w warzywach, wielu z nas wykorzystuje mrożenie lub chłodzenie. Tutaj również doskonale sprawdzi się folia aluminiowa. Tłoczenie w gwiazdki i największa grubość na rynku sprawiają, że folia marki Stella jest bezkonkurencyjna jeśli chodzi o wytrzymałość, co jest bardzo ważne przy mrożeniu, ale również przy przechowywaniu potraw np. w lodówce. W tym przypadku należy używać matowej strony folii, która przepuszcza ciepło i sprawia, że dania pozostają dłużej świeże. Folia, dzięki swojej grubości, nie zrywa się i pozwala na bezproblemowe użycie zachowując naturalny smak i zapach potraw.
Niezliczone są możliwości na wykorzystanie folii aluminiowej w kuchni, to tylko kilka z nich. Folia pozwala na eksperymenty kulinarne, zdrowe gotowanie, a później prawidłowe przechowywanie przyrządzanych potraw. Jest jednym z najpotrzebniejszych elementów kuchennego wyposażenia i tylko wyobraźnia stanowi ograniczenie co do jej używania. Folia w gwiazdki Stella jest dostępna na stronie: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.
Ważne! Nie należy używać folii aluminiowej w przypadku potraw kwaśnych.
-------------------------------